Jonge Judaici

Jonge onderzoekers op het gebied van Joodse studies

Over

Wie zijn wij

Jonge Judaici werd opgericht in 2016. Het is een initiatief voor en door studenten, promovendi en postdocs op het gebied van Joodse studies. Met als belangrijkste doelstelling: de versterking van Joodse studies in Nederland.

Jonge Judaici zet zich als volgt in om deze doelstelling te verwezenlijken:

  • Zij organiseert meermaals per jaar een interne bijeenkomst voor studenten, promovendi en postdocs. Hier kunnen jonge onderzoekers elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen. Ook presenteren zij hun eigen onderzoek.
  • Daarnaast vindt eenmaal per jaar een publieksevenement plaats. Tijdens deze bijeenkomst presenteren junior en senior onderzoekers hun werk voor een breed publiek van geïnteresseerden.

 

Het bestuur

Esther van Eenennaam

Esther studeerde Religiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en schreef haar masterscriptie over het debat rondom rituele slacht. Haar passie ligt vooral bij rabbijnse literatuur en de doorwerking daarvan in het hedendaagse jodendom. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse voor het snijvlak van religie en politiek.

Kyra Gerber

Kyra is secretaris van de Jonge Judaici. Zij studeert Joodse studies, Geschiedenis en Westerse Hermetiek aan de Universiteit van Amsterdam. Haar interesse ligt vooral bij de intellectuele Joodse geschiedenis van de negentiende eeuw, de alchemie, en het werk en leven van de Duits-Joodse schrijver Heinrich Heine. In de winter van 2019/20 verbleef ze in Düsseldorf voor het Heinrich-Heine-Stipendium.

Julia van der Krieke

Julia promoveert bij het Asserinstituut en de Universiteit van Amsterdam op de rechtspositie en het burgerschap van de eerste Joodse gemeenschap van Amsterdam (Sefardiem) aan het begin van de zeventiende eeuw. Julia studeerde archeologie en erfgoed met een minor in Joodse studies. Ze studeerde af op het idee van een Joodse buurt aan de hand van Amsterdams-Joodse literatuur uit het Interbellum.

Lisa de Goffau

Lisa is penningmeester van de Jonge Judaici. Als junior conservator bij het Joods Cultureel Kwartier maakt zij tentoonstellingen en houdt zij zich bezig met de collectie. Lisa studeerde Hebreeuwse en Joodse Studies aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie deed zij onderzoek naar Hekhalot en Merkava literatuur, mystieke verhalen over hemelreizen uit de vijfde tot zevende eeuw.