Jonge Judaici

Jonge onderzoekers op het gebied van de joodse studies


Een reactie plaatsen

Nacht van het Jodendom, 7 maart 2019: Vervolging en Verzet

Jaarlijks organiseren de Jonge Judaici een publieksevenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de boeiende wereld van het jodendom. Dit jaar zal ons evenement plaatsvinden op donderdag 7 maart 2019 en in het teken staan van ons jaarthema “Vervolging en verzet”. Hiermee thematiseren wij een belangrijk onderdeel van de joodse geschiedenis en identiteit. Met drie mooie lezingen én een toneelstuk geven we inzicht in de wijze waarop joden in verschillende periodes en regio’s vervolgingen hebben ondergaan en daarop hebben gereageerd, al dan niet in de vorm van verzet. Het programma vind je hier direct onder. Praktische informatie en het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina.

PROGRAMMA

 • Toneel: Julie-Marthe Cohen, conservator van het Joods Historisch Museum en voormalig voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Joodse Studies, geeft ons een inkijkje in een bijzonder toneelstuk dat geschreven en gespeeld is in Theresienstadt, één van de Duitse concentratiekampen. Ze leidt het toneelstuk in onder de titel “Verdi´s Requiem in Theresienstadt: Stemmen van Verzet”.
 • Resianne Smidt van Gelder-Fontaine, universitair docente bij de Capaciteitsgroep Semitische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam, zal in haar lezing “Maimonides over gedwongen bekering” een verhandeling van Maimonides (1138-1204) over martelaarschap en gedwongen bekeringen bespreken. Hierin behandelt Maimonides de vraag of een jood die gedwongen wordt te kiezen tussen het aannemen van een andere religie en martelaarschap, en daarbij kiest voor het eerste, als een afgodendienaar beschouwd moet worden. Maimonides schrijft hierover in felle bewoordingen en verdedigt joden die zich onder dwang tot de islam hebben bekeerd. Hierbij moet bedacht worden dat volgens sommige bronnen de familie van Maimonides ten tijde van het Almohaden-regime (ca. 1130-1223, in Andalusië en Noord-Afrika) onder dwang tot de islam is overgegaan.
 • Astrid Sy is historica en schrijfster, en als onderzoekster verbonden aan het Yad Vashem. Zij zal een presentatie verzorgen over haar onderzoek naar de weergave van de joodse gemeenschap in filmbeelden van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In haar presentatie laat ze zien dat deze weergave voornamelijk gekenmerkt wordt door een gebrek aan verzet en door ambigue vormen van verzet.
 • Joyce Ronday, promovenda aan de Protestants Theologische Universiteit, zal een lezing geven met als titel “Geloven in de mens: Het verzet van Primo Levi”. De Italiaans-Joodse schrijver en chemicus Primo Levi overleefde Auschwitz en is wereldwijd bekend door zijn getuigenis “Is dit een mens” (1947). In zijn laatste werk uit 1983, waarin hij stereotype vragen beantwoordt als “Waarom ben je niet ontsnapt? Waarom heb je je niet verzet, vooraf en in het kamp?”, wijst Primo Levi zijn lezers op de opstanden die hebben plaatsgevonden in de kampen maar ook op de extreme omstandigheden waarin de gevangenen zich bevonden. Maar voor Primo Levi bestaat er ook zoiets als innerlijk verzet; het niet willen toegeven aan de ontmenselijking. In haar lezing zal Joyce Ronday zich richten op Levi’s bloemlezing “Het zoeken naar wortels” (1981), waarin hij twee wegen van redding presenteert: de redding van de lach en de redding van het begrip. In zijn werk worden de mogelijkheden van de mens gevierd, te midden van een bestaan gevuld met onrechtvaardig lijden.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Wanneer: donderdag 7 maart, van 19.45 tot 22.00 uur. Wie het leuk vindt, is van harte uitgenodigd om na afloop samen met de Jonge Judaici te borrelen in Café Van Zuylen, naast het P.C. Hoofthuis.
 • Waar: P.C. Hoofthuis (Spuistraat 134), zaal 5.60, in Amsterdam
 • Toegang: gratis, en voor drinken en wat te snacken wordt gezorgd. Wel wordt van tevoren aanmelden op prijs gesteld. Dat kan via onderstaand formulier.

AANMELDEN

Advertenties


Een reactie plaatsen

Bijeenkomst 5 november

De eerste bijeenkomst binnen ons jaarthema Vervolging en Verzet gaat binnenkort plaatsvinden. Deze bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 5 november, van 19.00 tot 21.00 uur in zaal 0.07, Drift 6, Universiteit Utrecht. De voertaal van de bijeenkomst is Nederlands.

Marc van Berkel zal tijdens de bijeenkomst een presentatie geven over zijn promotieonderzoek naar de holocaust in Nederlandse en Duitse geschiedenisboeken, waarin – volgens zijn onderzoek – ernstige hiaten zitten. Marc is werkzaam in de opleiding voor geschiedenisleraren bij de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) en is lid van de International Holocaust Remembrance Alliance.

Maar ook de Oudheid wordt niet vergeten: Renske Janssen zal voor ons ingaan op de pogrom van 38 in Egypte. Renske is promovendus aan de Universiteit Leiden en doet daar onderzoek naar de wijze waarop joodse en christelijke groepen ingebed waren in en interacteerden met de Romeinse wet.

De Jonge Judaici-bijeenkomsten zijn gratis en voor koffie en thee met wat lekkers wordt door ons gezorgd. Aanmelden kan via onderstaand formulier.


The Jonge Judaici Board is happy to invite you for its first thematic meeting on ‘Persecution and Resistance’. On Monday 5 November, 19.00-21.00, in room 0.07, Drift 6, Utrecht (Utrecht University). Marc van Berkel (PhD, HAN) will give a presentation on the Holocaust in German and Dutch History Textbooks. A second presentation will be delivered by Renske Janssen (PhD Candidate Leiden University) on the 38 pogrom in Egypt. Entrance, coffee, tea and snacks are free, but advance registration via the form at the bottom of this message is required. Please pay attention: this meeting is in Dutch.


Een reactie plaatsen

Publieksevenement Jodendom en Gender zondag 27 mei

Eén keer per jaar brengen de Jonge Judaici de academische bestudering van het jodendom naar u toe! Op zondag 27 mei bieden zij een afwisselend en voor iedereen toegankelijk programma aan in De Nieuwe Poort, waarbij het thema ‘jodendom en gender’ centraal staat. Met kunst, film, en een publiekslezing leiden de Jonge Judaici u rond door de wereld van de joodse studies. Graag zien we u daar! Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Het programma:

 • Kunsthistoricus Davy Depelchin spreekt over joodse vrouwen en oriëntalisme in de Belgische schilderkunst;
 • Antropoloog Nella van den Brandt verzorgt een workshop over feminisme en LGBT issues in hedendaagse Israëlische films;
 • Judaica Kyra Gerber bestudeert samen met ons mannelijkheidsidealen in antieke, vroegrabbijnse teksten.
 • Voorafgaand aan het programma en in de pauzes kunt u replica’s van kostuumprenten uit het Joods Historisch Museum bewonderen. Deze prenten laten zien hoe joodse mannen en vrouwen zich kleedden in het vroegmoderne West-Europa. De expositie roept spannende vragen op over hoe deze mannen en vrouwen in hun man- en vrouw-zijn worden weergegeven.

Praktische informatie:

 • Wanneer: zondag 27 mei, 14.00-17.00 (inloop: 13.45 uur)
 • Waar: De Nieuwe Poort (Claude Debussylaan 2, 1082 MD Amsterdam), op twee minuten loopafstand van NS-station Amsterdam-Zuid
 • Toegang is gratis, maar aanmelden wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via het formulier hieronder.

Aanmelding is niet meer mogelijk


Een reactie plaatsen

Bijeenkomst dinsdag 6 februari

Vyacheslav Zilber

Op dinsdag 6 februari duiken we met ons jaarthema de Oudheid in. Vyacheslav Zilber zal dan een presentatie geven met als titel ‘Josephus’ depiction of Herod’s wife Mariamne’. Vyacheslav Zilber (rechts) is promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet daar onderzoek naar het werk van de joodse antieke historicus Josephus.

Maar ook de moderne tijd wordt niet vergeten: naast Vyacheslav zal Lieke Schrijvers een presentatie geven over gender en seksualiteit voor joodse bekeerlingen/gijoret. Lieke Schrijvers studeerde culturele antropologie (BA) en slaagde in 2014 cum laude voor haar onderzoeksmaster gender and ethnicity in Utrecht, waar ze haar scriptie schreef over niet-heteroseksuele Protestantse vrouwen in Nederland.

Lieke Schrijvers

Sinds 2016 is Lieke werkzaam als promovendus aan de Universiteit Utrecht in het door NWO gefinancierde project over vrouwelijke bekeerlingen: “Beyond ‘Religion versus Emancipation’: Gender and Sexuality in Women’s Conversions to Judaism, Christianity and Islam in Contemporary Western Europe”. Haar presentatie komt voort uit dit project.

De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Wanneer: dinsdag 6 februari, 16.00-18.00 uur

Waar: zaal 0.13, Drift 23, Universiteit Utrecht

Toegang: gratis, meld je wel even aan via onderstaand formulier


Een reactie plaatsen

Bijeenkomst woensdag 8 november

Op woensdag 8 november zal Anne-Maria van Hilst een presentatie geven over joodse eerbaarheid (tzniut) en seks om ons Jodendom en gender-jaarthema mee af te trappen!

Anne-Maria heeft Geschiedenis, Hebreeuws en Sociale geschiedenis aan de UvA gestudeerd. Binnen beide studies heeft zij zich gericht op de Joodse geschiedenis van Amsterdam. Zij heeft een grote passie voor Joodse geschiedenis en dan met name op het educatieve vlak. Anne-Maria maakt deel uit van Mo en Moos, een project van de gemeente Amsterdam waarbij Young Professionals van Joodse en islamitische afkomst die proberen meer over elkaars religie en afkomst te weten waardoor zij nader tot elkaar komen. Anne-Maria is daarnaast hoofd onderwijs van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Zie verder haar website: https://annemariavanhilst.wordpress.com/

Naast de presentatie van Anne-Maria zal er ook een workshop gegeven worden waarin we zelf aan de slag gaan met het jaarthema.

Wanneer: woensdag 8 november, 19.30-21.30 uur

Waar: Pardes, Amsterdam

Toegang: gratis, meld je wel even aan via onderstaand formulier


Een reactie plaatsen

Joodse Studies On Tour!

Op vrijdag 16 juni 2017 brengen de Jonge Judaici de academische bestudering van het jodendom naar u toe! Op die dag bieden zij een afwisselend en voor iedereen toegankelijk programma aan in De Nieuwe Poort, waarbij het diaspora-jodendom centraal staat. Met muziek, pitches, en een publiekslezing leiden de Jonge Judaici u rond door de wereld van de joodse studies. Graag zien we u daar! De toegang is gratis, meld u wel even aan via onderstaand formuler!

Informatie:

Waar:  De Nieuwe Poort (Claude Debussylaan 2, 1082 MD Amsterdam) op twee minuten loopafstand van NS-station Amsterdam-Zuid

Wanneer: vrijdag 16 juni 2017, van 14.15 tot 17.00 uur (inloop vanaf 14.00 uur)

Wat: muziek van Klezmore, pitches van jonge onderzoekers, en een lezing van Tsila Rädecker!

Aanmelden:

Aanmelding gesloten