Jaarlijks organiseren de Jonge Judaici een publieksevenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de boeiende wereld van het jodendom. Dit jaar zal ons evenement plaatsvinden op donderdag 7 maart 2019 en in het teken staan van ons jaarthema “Vervolging en verzet”. Hiermee thematiseren wij een belangrijk onderdeel van de joodse geschiedenis en identiteit. Met drie mooie lezingen én een toneelstuk geven we inzicht in de wijze waarop joden in verschillende periodes en regio’s vervolgingen hebben ondergaan en daarop hebben gereageerd, al dan niet in de vorm van verzet. Het programma vind je hier direct onder. Praktische informatie en het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina.
PROGRAMMA
- Toneel: Julie-Marthe Cohen, conservator van het Joods Historisch Museum en voormalig voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Joodse Studies, geeft ons een inkijkje in een bijzonder toneelstuk dat geschreven en gespeeld is in Theresienstadt, één van de Duitse concentratiekampen. Ze leidt het toneelstuk in onder de titel “Verdi´s Requiem in Theresienstadt: Stemmen van Verzet”.
- Resianne Smidt van Gelder-Fontaine, universitair docente bij de Capaciteitsgroep Semitische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam, zal in haar lezing “Maimonides over gedwongen bekering” een verhandeling van Maimonides (1138-1204) over martelaarschap en gedwongen bekeringen bespreken. Hierin behandelt Maimonides de vraag of een jood die gedwongen wordt te kiezen tussen het aannemen van een andere religie en martelaarschap, en daarbij kiest voor het eerste, als een afgodendienaar beschouwd moet worden. Maimonides schrijft hierover in felle bewoordingen en verdedigt joden die zich onder dwang tot de islam hebben bekeerd. Hierbij moet bedacht worden dat volgens sommige bronnen de familie van Maimonides ten tijde van het Almohaden-regime (ca. 1130-1223, in Andalusië en Noord-Afrika) onder dwang tot de islam is overgegaan.
- Astrid Sy is historica en schrijfster, en als onderzoekster verbonden aan het Yad Vashem. Zij zal een presentatie verzorgen over haar onderzoek naar de weergave van de joodse gemeenschap in filmbeelden van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In haar presentatie laat ze zien dat deze weergave voornamelijk gekenmerkt wordt door een gebrek aan verzet en door ambigue vormen van verzet.
- Joyce Ronday, promovenda aan de Protestants Theologische Universiteit, zal een lezing geven met als titel “Geloven in de mens: Het verzet van Primo Levi”. De Italiaans-Joodse schrijver en chemicus Primo Levi overleefde Auschwitz en is wereldwijd bekend door zijn getuigenis “Is dit een mens” (1947). In zijn laatste werk uit 1983, waarin hij stereotype vragen beantwoordt als “Waarom ben je niet ontsnapt? Waarom heb je je niet verzet, vooraf en in het kamp?”, wijst Primo Levi zijn lezers op de opstanden die hebben plaatsgevonden in de kampen maar ook op de extreme omstandigheden waarin de gevangenen zich bevonden. Maar voor Primo Levi bestaat er ook zoiets als innerlijk verzet; het niet willen toegeven aan de ontmenselijking. In haar lezing zal Joyce Ronday zich richten op Levi’s bloemlezing “Het zoeken naar wortels” (1981), waarin hij twee wegen van redding presenteert: de redding van de lach en de redding van het begrip. In zijn werk worden de mogelijkheden van de mens gevierd, te midden van een bestaan gevuld met onrechtvaardig lijden.
PRAKTISCHE INFORMATIE
- Wanneer: donderdag 7 maart, van 19.45 tot 22.00 uur. Wie het leuk vindt, is van harte uitgenodigd om na afloop samen met de Jonge Judaici te borrelen in Café Van Zuylen, naast het P.C. Hoofthuis.
- Waar: P.C. Hoofthuis (Spuistraat 134), zaal 5.60, in Amsterdam
Aanmelding is niet meer mogelijk